Yritys

MH Lastu - kahden ihmisen unelma ekologisesta ja perinteitä kunnioittavasta vanhanajan verstaasta.

"Vanhassa vara parempi" -sanoo vanha sananlaskukin. Ennen suurin osa huonekaluista oli käsityönä alusta loppuun tehty. Esimerkiksi jokaisessa pitäjässä, jopa jokaisessa taloudessa oli ihan oma tapa tehdä tuoli. Käsityöammatit olivat arvostettuja ja kädentaitoja ihailtiin. Nykyäänkin käsityöalat ovat arvostettuja, ihmiset pitävät käsitöistä ja se on monien mielestä hienoa.

"Walk-in" verstaallamme haluamme tuoda tämän käsityön lähemmäs jokaista tallaajaa. Jotta jokainen näkisi, mitä se ennen ja edelleen on, jos kunnostetaan vanha ikkuna tai ovi alusta loppuun. Aina ei tarvitse hajottaa ja hävittää hyvin tehtyä, vaan sen voi korjata ja taas nauttia siitä seuraavat sata vuotta. Tämä on meidän yrityksemme tapa panostaa ympäristöömme ja tulevaisuuteemme ekologisesti.

Käytämme pääasiassa perinteisiä työvälineitä, vanhaan tapaan. Meiltä ei siis löydy tasohöyliä eikä sirkkeliä. Laudat höylätään käsin ja sahataan vanhoilla kunnostetuilla työkaluilla. Tästä johtuen työpajamme on hiljainen ja tuoksuu hyvälle. Verstaallemme voi tulla kuka tahansa lapsensa tai vaikka koiransa kanssa, koska meteliä ei ole ja vaaratilanteita koneiden kanssa ei pääse syntymään.

Ihmiset yrityksen takana

Hanna Sahla on koulutettu maalari, häneltä löytyy mm. tulityökortti, työturvallisuuskortti, ea1-kortti ja kiillon vesieristekoulutus. Mielenkiinto vanhan korjaamiseen ja vanhoihin tapoihin ovat tuoneet valtavan tiedon koulutuksen ohella, jota Hanna hyödyntää mm. vanhojen huonekalujen korjauksessa ja entisöinneissä. Puutyöt ovat tulleet huonekalukorjausten myötä tutuiksi ja sitä kautta tietoa ja taitoa on haettu lisää siihen pisteeseen, että sahat, taltat ja höylät ovat arkipäiväisesti käytössä työmaalla. Hannalta sujuvat niin perusremontit; tasoitukset, maalaukset, tapetoinnit, laatoitukset kuin erikoisemmat alat kuten; marmoroinnit, ootraukset, tehostemaalaukset kaikkine vivahteineen.

Martin Johansson on koulutukseltaan tietokoneasentaja, mutta työskennellyt koko ikänsä hitsaajana ja metallimiehenä ison konekaluston keskelllä. Mutta oma mielenkiinto käsitöihin, puuhun ja kunnon työkaluihin on tuonut erityisen ymmärryksen siitä mitä sahat, höylät ja muut käsityökalut vaativat, toimiakseen kuin unelma. Tämä on johtanut siihen pisteeseen, että kaikki vapaa-aika kuluu verstaalla ja Martinin käsistä pyörähtää sorvilla sormukset ja höylän alta kiiltäväpintaiset pöytätasot.